EGYPTE TIP 4: ASWAN

In Aswan lijkt de tijd in een rustiger tempo voorbij te gaan: De drukte van Caïro is mijlenver weg, de toeristische drukte van Luxor en de vakantieoorden aan zee lijken te zijn verdwenen. Hier in het zuiden van Egypte strekt de woestijn zich uit tot aan de westoever van de Nijl. De rivier zelf is bezaaid met weelderige eilanden en op het water varen boten. Het water is belangrijk voor de stad in het algemeen: Aswan was vroeger een belangrijk overslagcentrum voor de handel met Centraal-Afrika en veel industrieën hebben zich hier gevestigd sinds de dam vlakbij is gebouwd.

Aswan

Aswan wordt beschouwd als de mooiste wintervakantiebestemming in Egypte. Het heeft prachtige landschappen, is erg rustig en het hele jaar door zonnig en warm. En als je het vergelijkt met andere Egyptische steden, valt meteen op dat Aswan erg schoon is, zeker vergeleken met steden zoals Caïro. De bouw van de omstreden Hoge Dam in 1964 verdreef bijna 100.000 Nubiërs die aan de oevers van de rivier woonden. Veel van deze mensen wonen nu in en rond Aswan en leven van het toerisme, hetzij door de productie en verkoop van traditionele Nubische goederen of door andere culturele voorstellingen.

Vanwege het droge klimaat werd Aswan in de vorige eeuw al gewaardeerd als kuuroord. Vooral zandbaden waren een populaire therapievorm voor allerlei gewrichtsaandoeningen. Aswan was verder van groot belang als leverancier van graniet en roze graniet, dat door arbeiders in de nabijgelegen steengroeven met veel moeite werd gedolven en vervolgens over de Nijl naar het noorden werd verscheept.

De hele oostelijke oever van de Nijl wordt gekenmerkt door de Corniche el-Nil promenade en de vele cruiseschepen die hier voor anker liggen. De feloeken met hun sneeuwwitte zeilen varen hier voorbij en zorgen voor schilderachtige plaatjes. Voor historische monumenten moet je vooral buiten Aswan zelf zijn. In de stad zelf zijn slechts enkele monumenten overgebleven.

Alleen overblijfselen van de Arabische oude stad uit de middeleeuwen zijn overgebleven en in het zuiden van de stad staat een tempel voor Isis uit het einde van de 3e eeuw na Christus. Een hoogtepunt is zeker de onvoltooide obelisk, die ongeveer 42 meter hoog is, waarschijnlijk is achtergebleven door scheuren in de steengroeve en nu wordt omringd door een modern openluchtmuseum.

Tempel van Philae

De Tempel van Philae, gelegen op een klein eiland op 8 km ten zuiden van Aswan, is een must-see in de regio. Het is een van de best bewaarde Ptolemeïsche tempels in Egypte, naast die van Dendera en Edfu. De tempel, voornamelijk gewijd aan de godin Isis, bevat ook kapellen voor Osiris en Hathor. Volgens de mythe vond Isis het hart van Osiris op Philae, waar ze later hun zoon Horus baarde. De tempel diende later als kerk voor christenen, wat te zien is aan de koptische kruisen. Na de bouw van de Aswandam in 1902 werd de tempel overgebracht naar het eiland Agilkia onder leiding van UNESCO.

Tempel van Philae

Kalabsha Tempel

De tempel van Kalabsha, gelegen op een eiland 20 kilometer ten zuiden van Aswan, is een verborgen parel in Egypte. Ondanks zijn schilderachtige ligging wordt hij zelden bezocht door toeristen. Oorspronkelijk bevond het complex zich 50 kilometer ten zuiden van Aswan, maar werd verplaatst door UNESCO toen de dam werd gebouwd.

De 77 meter lange tempel was gewijd aan de god Mandulis en bevat een prachtig beeld in de zuilenhal. De decoraties en hiërogliefen zijn onvoltooid door herbouw in de loop der tijd. Op de muren zijn ook Griekse, Nubische en koptische inscripties te vinden.

De Aswandam

De in het zuiden van Egypte gelegen Aswandam is een van de meest ambitieuze infrastructuurprojecten van de 20e eeuw. Sinds zijn voltooiing in 1970 heeft de Aswandam een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van het land. De Aswandam, vaak aangeduid als de Hoge Dam om hem te onderscheiden van de kleinere, in 1902 voltooide, oorspronkelijke Aswandam, werd gebouwd met het doel om Egypte van energie te voorzien en de jaarlijkse overstromingen van de Nijl te beheersen.

Door de Aswandam is het Nassermeer ontstaan. Met een oppervlakte van ruim vijfduizend kilometer, een lengte van bijna vijfhonderd kilometer en een diepte die op het diepste punt tot 180 meter reikt, is het Nassermeer het grootste kunstmatige meer ter wereld. Voordat het Nassermeer vol kon stromen, heeft men eerst de historische tempel van Abu Simbel moeten verplaatsen. Anders had dit belangrijke erfgoed onder water komen te staan.